Lemaradtál a Buboca Rádió mai adásáról? Olvasd vissza munkatársaink beszámolóját, így megtudhatod, mi történt ma a Buboca utcai Lakóparkban.

Andris a minap-kezdünk
2019.02.11. Megosztás

#Andris_a_minap” címmel elindítom ezt a kis beszámoló-sorozatot, hogy kicsit ti is beleláthassatok, milyen az élet egy beszélni tanuló jelelő babával.

Picit visszaszaladok az időben, mert úgy kerek a történet. Andrisnak kb. 3 hónapos kora óta mutatok néhány babajelet, mindig beszéltem és énekeltem a gesztusok mellé. Használtunk jelet a fürdésre, és valamilyen tevékenység befejezésére (pl. pelenkacsere vége, fürdés vége, játék vége, babamasszázs vége stb.). Aztán egyre több játék kezdte érdekelni, ilyenkor sokszor nyújtottam a kezemet, és oda is adta a játékot a tenyerembe; ez az adok-kapok már magában is egy nagyon jó játék volt. Mindig mutattam neki az „add ide” gesztusát mellé, aztán én is visszaadtam neki, és persze kérdeztem tőle előtte, „Kéred? Játszunk „még”?

Telt múlt az idő, egyre több jelet használtam (csak én, ő meg szemmel láthatóan értette a szituációkat, de mégis hiányzott valami, ami miatt nem akart visszajelelni, de tudtam, hogy kell valami plusz még nekem is, valami technika, amivel jobban alakulna ez a kétirányú kommunikáció, és úgy éreztem, hogy talán Andrisnak is szüksége van a társaságra. Így mire mi eljutottunk Katához a Beszélő Babakezek babajelbeszéd tanfolyamára Andris már 9 hónapos lett. Nem húzom sokáig, hiszen e témában már több kis beszámolóm, cikkem is volt, egy a lényeg, Andris az első tanfolyami óra utáni este, visszajelelte nekem a „még” jelét. „Még kért enni,” majd a labdát, lámpát és így tovább egyre többet. Voltak addigra már olyan hangsorai, ami megmaradtak, a kutyánkat már akkor is „vau-van”nak mondta. S csak sokára, egy másik kutya láttán mutatta a kutya jelét. Ezután már csak annyi volt, hogy mondtam neki, hogy igen, ő is kutya, és már maradt is továbbra is az egyértelmű „vau-vau”, minden kutyára.

Andris 1 éves szülinapján mondta először, hogy „tota”, a születésnapi tortájára, majd később ugyanezt mondta a gyertyára, kockára stb.

És akkor kezdődjön is a lényeg. Holnaptól igyekszem minden fontos helyzetben posztolni ide, amikor hasznát vettük a jelelésnek.

#Buboca_baba #beszédindító #Beszélő_babakezek #babajelbeszéd

Legutóbbi bejegyzések:

Régebbi bejegyzések: