Lemaradtál a Buboca Rádió mai adásáról? Olvasd vissza munkatársaink beszámolóját, így megtudhatod, mi történt ma a Buboca utcai Lakóparkban.

Csak a talpán férfi
2017.03.08. Megosztás

Ma van a Nemzetközi Nőnap, Isten éltesse a nőket!

Előző nap hallottam egy férfitól, hogy ő egy nagy csokor virággal köszönti fel élete párját, majd azt fogja mondta neki: köszönöm, hogy gondját viseled a gyerekeinknek, neveled, tanítod Őket, segíted a testi-lelki fejlődésüket!” Nagyon elégedett és büszke volt magára, hogy ő aztán férfi a talpán, és elismeri feleségét, aki minden nap egyedül van a gyerekekkel. Úgy gondoltam, ez valóban szép gesztus, de a családapa-énemnek nem tetszett valami. Lehetséges, hogy azért, mert aznap már sokadjára hallottam a klinikán, hogy azt meséli egy anya, hogy a férje sokat segít a gyerek gondozásában, csak pelenkát nem cserél, és nem szokott büfiztetni sem, mert ő azokat nem bírja, és igazából nem mindig van ideje leülni a nagyobb fia mellé sem játszani. Szóval megérttettem, hogy mi is a bajom. Még mindig sokan - a nők is - azt képzelik, az a normális, ha a férfi nem segít be a gyermeknevelésbe, gondozási tevékenységbe; hogy elég, és jó, ha fürdetésre hazaér, elég, ha hétvégén mennek közösen valahová, akkor jön Ő is (mert neki van jogsija). Azt persze nem látják, hogy ez így édeskevés. Sok férfi mondja, hogy “de a fiam csak a feleségemet akarja”, “én nem vagyok elég neki”, “velem nem nyugszik meg”, “úgy néz rám, mintha idegen lennék”. Szóval miért is van ez? A kisbaba magzati kortól kezd kötődni a szüleihez, apjához is, megismeri a hangjukat. Az élete első hónapjaiban még minden és mindenki új neki. Azok az apák, akik kezdetektől részt vesznek a gyermek gondozási tevékenységében, ritkábban fognak olyan helyzetbe kerülni, ahol azt érzik, hogy ők nem elegendőek a gyerekeiknek. Ha ők is végigmennek azokon a helyzeteken, amiken az anya, ha ők is megszenvednek a sikerért, az elaltatásért, a megnyugtatásért akkor látni fogják, hogy megy nekik is, és hozzájuk is fog kötődni a gyerek! Persze, hogy az “anyát akarják” nagyobb korban, de mégis eleinte, sok helyzetben, szinte mindegy lesz melyikük van ott. Ha nem adják fel, és rendszeresen, napi szinten gondozzák születéstől fogva az apák is a gyerekeiket, sokkal erősebb alapokon nyugszik majd a kapcsolatuk.

Szóval férfiak, ismerjétek meg a gyermeketek fejlődését, tudjátok meg, hogy hol tart, mit szeret, mi az amit nem kedvel! Ringassátok, fürdessétek, pelenkázzátok, öltöztessétek egyedül is! Így nem kerültök nehéz helyzetbe, ha valamiért (pl. amikor anya lebetegszik, vagy az újszülött kistesóval kórházban van még, és) nektek kell a gyerekeket ellátni. Mert akkor megküzdeni egyedül tényleg sokkal nehezebb lesz. Vannak gyerekek, akik segítik ilyen helyzetben az apát, és megmutatják, hogy anya hogy szokta ezt, vagy azt, de azért ez ritka jó helyzet. Inkább avval találkozunk, ahol apa türelmetlenül várja, hogy az épp bátyóvá váló 1,5-2 éves gyerek egyedül felöltözzön vagy cipőt kössön.  S fogalma sincs az apának, hogy arra még jó pár évig tuti várhat.

Tehát nőnap van. Az a legnagyobb elismerés és tisztelgés a nők előtt, ha minél több időt töltötök együtt feleségetekkel és a gyerekeitekkel. Jó lenne, ha ezt a munkahely is engedné, de ez egy másik fontos dolog, amiről ma nem jutott idő beszélni, majd legközelebb.

 

Legutóbbi bejegyzések:

Régebbi bejegyzések: