Lemaradtál a Buboca Rádió mai adásáról? Olvasd vissza munkatársaink beszámolóját, így megtudhatod, mi történt ma a Buboca utcai Lakóparkban.

Sikeres-gyerek-nevelés
Szerző: Anna
2017.07.16. Megosztás

„A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz én nem ellenzem.”

(János esztergomi érsek híres kétértelmű mondata, 1213-ban, Meráni Gertrudis királynő megölésével kapcsolatban hangzott el, vagyis íródott le.) Nem mennék most bele e történelmi helyzet pontos elmesélésébe, de a lényeg, hogy ha nincs vessző, ha nem halljuk a megfelelő hangsúlyt, akkor bizony meglehet, hogy nem azt a célt érjük el, amit szerettünk volna. Ez a gyereknevelésben is így van! Az egy dolog, hogy mi akarunk valamit kérni a gyermektől, de ha ő nem azt hallja / vagy nem is érti, akkor nem lehetünk mérgesek rá, ha nem azt csinálja, amit mi akartunk! Először meg kell ismerni, hogy milyen általában a gyerekek/emberek fejlődése, majd meg kell ismernünk, hogy milyen a mi gyerekünk fejlődése, milyen a temperamentuma, aztán hozzá kell venni a körülményeket is, (akkor és ott, ahol) a gyerekünktől kérünk valamit. Hogy megfelelő-e a közeg? Tényleg tudott-e ránk figyelni? Vagy valami egyéb dolog lekötötte (éhes, fáradt vagy nagyon belemerült egy játékba stb.),  és csak ennek fényében kérjünk, mondjunk valamit a gyermekünknek. Csak így lehetünk “elég jó” szülők! Mert ha nem figyelünk a részletekre, ne is várjuk el, hogy “megértsen” minket.

Szóval szülőként azt kell eldönteni, hogy  sikeres gyereket akarunk nevelni, vagy sikeresen akarunk gyereket nevelni, ahol még ha nem is ér el eget rengető sikereket a gyermekünk, de boldog gyermekkora lesz, és erre épülő boldog felnőtt válik majd belőle.

 

Legutóbbi bejegyzések:

Régebbi bejegyzések: