Tanoda > "Magamért beszélek!" Játékos beszédindító foglalkozás

5bd1e8b28afe1.jpg téma második dekoráció képe

„Az ember született társalgó.”
A kommunikáció életünk része, mely az élet kezdetétől körülvesz minket!
Általa teremtünk kapcsolatot környezetünkkel, a múlttal, a jelennel és a jövővel.

A foglalkozások helyszíne:

Vízivárosi Klub, 1015 Budapest, Batthyány u. 26.

 

A foglalkozások ideje:

hétfőnként 

 

A foglalkozásokra a bejelentkezés szükséges:

bubocababa{kukac}gmail{pont}com címen, a gyermek életkorának (hónapszámainak) a megadásával!

 

Több éves szakmai pályafutás után a saját gyermekem nevelése, fejlesztése vezetett oda, hogy megalkossam a "Magamért beszélek!" programot. 

A kisebbik fiúnkkal már sok gyerekfoglalkozáson voltam, ezért azt nem mondanám, hogy az én beszédindító foglalkozásom minden órája teljesen különböző, de az biztos, hogy 

- nem szokványos 
- nem sablonos, 
- nem egy meghatározott, behatárolt dal / mondóka / szó- / mondat- / "anyag" mennyiségből táplálkozik. Ennél sokkal több és összetettebb, személyre szabottabb.
 
Ezeket a foglalkozásokat is nagyon kedvelik a gyerekek, (és a szülő sem unja meg őket),
- a gyermek érzi, hogy nagyobb a szabadsága van, ami így duplán hasznára válhat 
- szülő itt nem lesz pedagógus, de szakember segítségével, irányításával játékosan fejlesztheti saját gyermeke kommunikációját, beszédét.
 
A beszédindító foglalkozásom sajátossága, hogy a humor is szerepet kap benne, illetve nagyon fontosnak tartom, hogy támogatom és segítem a módszeremmel 
- a gyermek személyiség fejlődését, önképét, helyes önértékelését, önbizalmát, valamint 
- a szülő-gyermek kötődést is megerősítem.

 • Fontos tudnivalók

  A Magamért beszélek! program játékos beszédindító foglalkozására a szülőket és (elsősorban a 8 hónaptól 2,5 éves) gyermekeiket várjuk, akik szeretnének egy kellemes, vicces, játékos beszédfejlesztő foglalkozáson részt venni.
   
  A foglalkozás azoknak is hasznos, ahol
  - a gyermek még nem beszél, vagy
  - csak néhány szót használ, vagy
  - úgy látható, hogy egy picit megakadt a beszédfejlődésben
  - szegényes a szókincse
   
  Azonban minden olyan kisgyermeket is várunk szüleikkel, akik láthatóan jól fejlődnek, de szívesen részt vesznek egy nem szokványos baba-mama foglalkozáson, ahol a kommunikációé, a beszédfejlődésé a főszerep! 
   
  A foglalkozásra járó szülők örömmel számolnak be arról, hogy segítséget kapnak a mindennapos kommunikációra a gyermekeikkel, hogy izgalmasabban telnek a mindennapjaik, és hasznosabb szülőnek érzik magukat.
   
  Több szülő érezte azt is, hogy a foglalkozáson nemcsak a gyermeke fejlődött, hanem ő is jobban ráhangolódott a gyermekére, már sokkal jobban érzi azt, hogyan is kell vele beszélni. Segítséget kaptak ahhoz, hogy a nehezebb helyzeteket (a korábbi hisztis szituációkat) pozitívan kezelni tudják!
   
  FONTOS!
  A foglalkozás nem helyettesíti a gyógypedagógiai korai fejlesztő foglalkozásokat, illetve az eltérő vagy akadályozott fejlődés gyermekek logopédiai fejlesztését!
  (Indokolt esetben, és előre egyeztetve a program foglalkozásai és kiadványai kiegészíthetik ezeket az egyéb terápiákat!)
   
  A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges, de ha valamiért 1-1 foglalkozást ki kell hagyni, akkor sincs semmi kötelezettség.
   
  Ez egy csoportos foglalkozás, maximális gyerekszám 10-12 fő. (Nemcsak a teremnagysága miatt, de efölött nem tudom garantálni, hogy minden család a legtöbb figyelmet, segítséget megkaphassa.)
   
  BÓNUSZ-ként
  - előfordulhat hogy házi feladatokat javasolok a szülőknek a foglalkozások végén
   
  HASZNOS PLUSZ SEGÍTÉS
  - amennyiben a szülő kéri vagy szükségét érzem, akkor egyéb kivizsgálást, terápiát is javaslok (segíthetek a szakember keresésben)
  - amennyiben úgy ítélem meg, hogy hasznos lenne, akkor javasolni fogok bizonyos fejlesztő eszközök, játékok, könyvek megvételét a szülőknek
  - sőt kérés esetén megvitathatjuk, hogy a szülő által választott fejlesztésre szánt "eszköz" szükséges-e, megfelelő-e az adott gyermek részére.

 • Foglalkozások tartalma általában

  A foglalkozást én (logopédusként) úgy vezetem, hogy minden család profitálni tudjon belőle, mintát, ötleteket kaphassanak az otthoni (kommunikáció és beszédfejlődés központú) játékhoz.

  A közös játékkal (énekléssel mondókázással) kezdünk. Minden órán a "Magamért beszélek!" program tematikája alapján haladunk. A program kiadványaival, sok bababarát fejlesztő játékkal és eszközzel.

  Ebben az életkorban a gyerekek, habár szívesen találkoznak a társakkal, és sok-sok interakció is lehet közöttük, mégis legjobban a szüleiktől tudnak tanulni. Ezért én fontosnak tartom, hogy elsősorban a szülőket tanítsam meg arra, hogy hogyan tudjanak hatékonyabban kommunikálni gyermekeikkel. Valamint szem előtt kell tartanunk, hogy a gyermekek (és igazából minden ember) arról tud legtöbbet tanulni, ami őt érdekli, és ösztönösen is kiválasztják azt, ami számukra fejlesztő lehet. 

  Így a foglalkozás másik nagy része: a "szabad játék választás". Az óra elején bemutatott játékokból a gyermek kiválasztja, amivel játszani szeretne, a szülő pedig tanítja őt, beszélget vele. Természetesen itt még én is be tudok segítek az interakciókba, hogy ezt követően otthon már hatékonyabban menjen a beszélgetés.

   

   

 • A foglalkozás költsége

  Az első foglalkozáson a részvétel ingyenes.
  A csoportos foglalkozások díja:
  - 2-4 fő esetén: 2500 Ft / alkalom
  - 5-8 fő esetén: 2400 Ft / alkalom
  - 10-12 fő esetén: 2300 Ft/ alkalom
  Bérlet vásárlására is lehetőség van, ez esetben a tanfolyam díja alkalmanként 2200 Ft (a bérlet részleteiről az érdeklődőnek külön levelet küldök)
   
  - a foglalkozást lehet online előre fizetni (ez esetben kérem ezt e-mailben a jelentkezéskor jelezzék),
  - rendezhető a helyszínen, készpénzben is.